Prijavi se za brži pregled ponuda Klikni ovdje ukoliko nemaš račun.

Hladno Cijedjeno Ulje Kokosa 30ml Pravno lice

prije 5 mjeseci LJEPOTA I ZDRAVLJE Bihać   118 pregleda

4.50 KM

  • hladno-cijedjeno-ulje-kokosa-30ml-big-0
  • hladno-cijedjeno-ulje-kokosa-30ml-big-1
  • hladno-cijedjeno-ulje-kokosa-30ml-big-2

0.0 zvjezdica

Lokacija: Bihać
Cijena: 4.50 KM

Hladno cijeđeno Kokosovo ulje
INCI: Hladno cijeđeno kokosovo ulje (cocus nucifera)

Kokosovo ulje je dobijeno postupkom hladnog cijeđenja mesa ploda kokosove palme. Mnogi ga smatraju jedinim od najzdravijih ulja zbog čega se danas svestrano primjenjuje u cijelom svijetu, a ne samo u kulturama koje ga tradicionalno koriste.
Važno je znati da se sastoji od zasićenih masnih kiselina srednjeg lanca, koji se razlikuju od dugolančanih po tome što se ne skladište u masnom tkivu nego ih organizam brzo apsorbuje, te dobro utiču na varenje i rad crijeva. Najzastupljenija zasićena masna kiselina kokosovog ulja je laurinska. Zanimljivo je da je kokosovo ulje, posle majčinog mlijeka, najbogatiji izvor laurinske kiseline. S obzirom da laurinska kiselina u majčinom mlijeku igra presudnu ulogu u razvoju imunološkog sistema dijeteta, kokosovom ulju se, pored antibakterijskog i antimikotičkog, pripisuje i imunološko dejstvo.

Upotreba u ishrani: zbog visoke tačke dimljenja (180°C), idealno je za prženje, kuhanje i pečenje. Posebno je pogodno za pripremu istočnjačkih jela gde se tradicionalno koristi. Takođe je odlična zamena za margarin u pripremi peciva i kolača, jer ne sadrži hidrogenizovane masti, kao ni transmasti, a daje posebnu sočnost i slast jelima.

Upotreba u kozmetici: koristi se za njegu i regeneraciju kože i kose. Kokosovo ulje je opravdano jedno od najpopularnijih ulja za njegu, jer ne samo da regeneriše i hidrira kožu, nego ima i prijatan miris. Posebno se preporučuje trudnicama, jer pomaže u prevenciji nastanka strija. Najbolje ga je naneti na vlažnu kožu posle tuširanja, jer se na taj način koža dodatno hidrira, a ulje lakše upija. Nije potrebno topiti ulje, ukoliko je u čvrstom stanju, jer će se u kontaktu sa kožom samo brzo istopiti.

Upotreba u oralnoj higijeni: može se koristiti za detoksikaciju usne duplje, na način na koji se koriste suncokretovo i susamovo ulje. Par kašika ulja držati u ustima i blago mućkati najmanje 15 minuta. Pošto se ulje ispljune, važno je dobro isprati usta i oprati zube.

Dodatne informacije

Da li vršite dostavu? Da
Gdje dostavljate? Bosna i Hercegovina

 
Napomena: Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti recenziju.