Online sigurnost


Online sigurnost

Osnovne napomene

S obzirom da je Internet na našim prostorima nažalost još uvijek nedovoljno "siguran medij" za komuniciranje i poslovanje, tim Portala Zelni Bazar je za vas kreirao nekoliko korisnih savjeta za internet sigurnost.

Svaku komunikaciju sa korisnikom, ukoliko je moguće, obavljajte preko privatnih poruka, jer je to jedino što možete koristiti kao dokazni materijal u slučaju da budete izloženi sumnjivim radnjama. 

Ukoliko ste se zainteresirali za neku ponudu, prije nego što kontaktirate korisnika pregledajte slike proizvoda (ukoliko ih ima). Sumnjivi korisnici rijetko stavljaju prave, originalne slike proizvoda, već ih pronalaze na Internetu - takve izbjegavajte. Da li su slike vjerodostojne ili ne, možete provjeriti jednostavnom internet pretragom.

S druge strane, ne vjerujte svakoj slici. Mi Vam preporučujemo da stanje ponude, kao i sam proizvod, ako je moguće provjerite lično, uživo sa korisnikom, ili razmjenite više autentičnih slika.

Način plaćanja i dostava

Ako ste već stupili u kontakt sa korisnikom vezano za artikal koji želite kupiti, pripazite na to da li Vas korisnik požuruje, te detaljno provjerite zašto Vam nudi određeni način plaćanja - razmijenite sve podatke sa korisnikom sa kojim trgujete, prije nego što pristupite trgovini, a pogotovo kupovini proizvoda.

Kako da se zaštitim?

Pored svih mjera predostrožnosti koje je za vas poduzeo Portal Zeleni Bazar, apelujemo na sve korisnike ovog Portala da se dobro raspitaju ko je korisnik od kojeg planirate kupiti ili kome želite prodati proizvod, sa kakvim proizvodima je do sada trgovao, i kakav mu je generalni dojam od ostalih korisnika, putem recenzija i Facebook komentara na Portalu. Sve ove informacije su javno dostupne, s ciljem maksimalne zaštite potencijalnih kupaca, kao i radi kvalitetnijeg dijaloga između korisnika.

Smatrate da ste prevareni?

U slučaju da tvrdite da ste prevareni od strane korisnika na Portalu Zeleni Bazar za određeni proizvod ili iznos novca, ili ste bili svjedok pokušaja prevare, možete nas kontaktirati i mi ćemo Vam rado pomoći u istraživanju slučaja te Vas uputiti policiji, sa kojom jako dobro sarađujemo.

Molimo Vas da imate u vidu da je Portal Zeleni Bazar samo posrednik u objavi ponuda, dakle klasični oglasnik, samo u Internet formi. Mi se kao takvi ograđujemo od bilo kojeg incidenta kojeg možete biti ili kojeg ste već žrtva.

Također, mi u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka ne možemo Vama, ni trećim licima, davati podatke o korisnicima, već samo policiji i nadležnim organima.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da će Vam služiti pri korištenju Portala Zeleni Bazar.